Sfinansowane ze środków Fundacji PZU „To proste-nie jesteś sam”

„TO PROSTE – NIE JESTEŚ SAM”

Projekt sfinansowany ze środków Fundacji PZU

Rozpoczynamy realizację projektu.

Działanie I Trwa rekrutacja uczestników/czek projektu .Wszelkie informacje będą przekazane na spotkaniu informacyjnym.

Po przyjęciu zgłoszeń do projektu,ocenie poprawności zgłoszeń, zostanie stworzona lista uczestników/czek projektu.

Projekt  „ TO PROSTE NIE- JESTEŚ SAM”

Realizacja zadania : 01.09.2020r. do 31.08.2021 r.

Adresaci  projektu:

Osoby z niepełnosprawnościami z Województwa Śląskiego, głównie mieszkańców Zabrza posiadających orzeczenie o niepełnosprawności.

Cel projektu :

Przeciwdziałanie izolacji społecznej osób niepełnosprawnych, tworzenie  społeczności osób chcących wpłynąć na rzeczywistość i zmianę postaw. Wzmocnienie psychiki prowadzącej do odzyskania wiary we własne siły, a także wsparcie ukierunkowane na własny rozwój-poczuci  sprawstwa, pobudzenie i przygotowanie do działania społecznego i udziału w życiu publicznym.

Główne działania projektowe:

Utworzenie Grupy Samopomocowej, wzmocnienie i przygotowanie jej do działania społecznego oraz zaangażowanie w budowie społeczeństwa obywatelskiego.

Ponadto proponujemy:

Stacjonarny trening kompetencji i umiejętności społecznych poprzez zorganizowanie cyklu zajęć edukacyjnych i integracyjnych typu: Wieczerza Wigilijna, kino, filharmonia, udział w imprezach plenerowych i stacjonarnych z konkursami i nagrodami.

Zadanie realizowane będzie w Domu Parafialnym kościoła Św. Anny oraz w siedzibie Centrum Organizacji Pozarządowych przy ul. Brodzińskiego 4 w  Zabrzu.